Om te voldoen aan het urencriterium moet je aantoonbaar tenminste 1225 uren per kalenderjaar besteden aan ‘het drijven van je onderneming’.

 

Daarnaast moet je meer dan 50% van je totale arbeid besteden aan je onderneming. Dus als je naast je eigen zaak ook nog in loondienst bent voor bijvoorbeeld 24 uur per week (dit is circa 1248 uur op jaarbasis), zal je dus aantoonbaar minimaal 1249 uur moeten besteden aan je onderneming. Als je in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer was dan geldt deze laatste voorwaarde niet.

 

Het urencriterium is een voorwaarde om o.a. gebruik te kunnen maken van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

 

Deze zelfstandigenaftrek (‚ā¨ 7.280,- in 2016 als je de AOW leeftijd nog niet bereikt hebt) mag je van de winst in dat jaar afhalen. Is de winst niet toereikend? Dan mag je de niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek¬†doorschuiven naar de komende 9 jaren.

 

Je kan de zelfstandigenaftrek ook tijdelijk verhogen met de startersaftrek. Dit mag je maximaal 3 keer doen wanneer je in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer was.

 

Als je recht hebt op startersaftrek en de winst is lager dan de totale aftrek dan vormt dit verlies uit onderneming. Dit is verrekenbaar met ander box 1 inkomen. Als er geen ander inkomen is dan mag dit verlies worden verrekend met 3 voorafgaande jaren en 9 volgende jaren.